User Tools

Site Tools


Sidebar

project:201007_stormvloedkering_hollandse_ijssel

Stormvloedkering Hollandse IJssel

Luchtfoto's van de Stormvloedkering Hollandse IJssel, van de Algerabrug en van een stukje Krimpen a/d IJssel. Voor deze foto's hing de camera aan de lijn van mijn vlieger.

Bekijk ook de foto's van de Hartelkering en de Maeslantkering die samen de Europoortkering vormen, het meest recente onderdeel van de Deltawerken.

hartelkeringDe Stormvloedkering Hollandse IJssel is het oudste kunstwerk van de Deltawerken.

De Stormvloedkering staat in de Hollandse IJssel vlakbij Rotterdam en Krimpen aan den IJssel. Deze stormvloedkering heeft twee beweegbare schuiven die tussen betonnen torens hangen. Normaal gesproken varen de schepen onder de schuiven door. Alleen in noodgevallen worden de schuiven neergelaten, waarmee de rivier volledig wordt afgesloten. Schepen (zelfs grote) kunnen dan nog passeren in een naastgelegen sluis.

In januari 1954, nog geen jaar na de Watersnood werd begonnen met de eerste baggerwerkzaamheden. Op 6 mei 1958 werd de eerste schuif voor het eerst neergelaten als proef. Later dat jaar, op 22 oktober werd de Stormvloedkering Hollandse IJssel in gebruik genomen.

Bijzonderheden: De twee deuren van ruim tachtig meter breed en 11,5 meter hoog zijn ieder tussen twee torens met een hoogte van 45 meter aan staalkabels opgehangen. Op de kering werd een weg aangelegd, de eerste verbinding tussen de Krimpenerwaard en het vasteland van Zuid-Holland. Deze verbinding maakt onderdeel uit van de N210. Bron: Wikipedia

Beelden van 28 augustus 2010

Deze foto's zijn speciaal omdat de kering gesloten is. Dit gebeurt maar enkele keren per jaar. Tussen 27 en 28 augustus was de kering gesloten op verzoek van het Hoogheemraadschap Rijnland. Dit keer niet vanwege het gevaar van een te hoge waterstand, maar om het overvloedige regenwater makkelijker kwijt te raken. De gele boeien op de derde foto sluiten het scheepsverkeer af.

Beelden van Juni 2010

Terug naar het overzicht..

project/201007_stormvloedkering_hollandse_ijssel.txt · Last modified: 2020/12/01 11:06 by 127.0.0.1