User Tools

Site Tools


Sidebar

techniek

Kite Aerial Photography: Techniek

Kite Aerial PhotographyFoto's maken met een vlieger is in principe simpel en veilig. Je laat een vlieger op (geen bestuurbare, gewoon met één lijn), je hangt een fototoestel aan de lijn en je laat nog wat lijn vieren: de camera gaat omhoog. Vliegeren mag niet overal: niet in de buurt van hoogspanningslijnen en spoorwegen, niet hoger dan 100 meter en niet binnen 5 km van een vliegveld.

Bijzonder: vliegeren mag op veel plaatsen waar vliegen met een drone verboden is.

De camera bevind zich in een lichtgewicht aluminium frame dat vanaf de grond met een modelbouwzender gedraaid en gekanteld kan worden. Bovendien bevat dit frame een kleine videozender die het beeld van de camera naar een schermpje op de grond stuurt. Met deze middelen is het mogelijk om de camera vanaf de grond te richten op het gewenste onderwerp.

Kijk ook eens op pagina met links of bekijk dit fimlpje op YouTube

Camera's

Canon S90Sony NEX5gopro

Ik heb 3 KAP camera's. De foto's hierboven hebben ongeveer dezelfde schaal.

  • Sony NEX-5: goede camera, hele goede sensor (veel beter bij hogere ISO). Prime lenzen: Samyang 8mm (fish-eye), Sigma 19mm (wide) en 30mm. Daarnaast een 18-200mm voor 'grondwerk'.
  • Richo Theta SC (voor 360-graden panorama's)
  • Canon S95: goede compacte camera, stuk lichter dan de (betere) NEX-5.
  • GoPro HD-Hero3: heel klein en heel licht (100 gr). Ingebouwde timer, groothoek, verrassend goede 11 MPix beelden.

Software

  • Photoshop, Camera raw, Lightroom
  • Topaz Labs, Perfect Effects (filters)
  • PTGui (panorama stitching en bewerking)

KAP Rigs (Cameraframe)

Rig 3Rig 4

Hierboven staan afbeeldingen van Rig 3 (is inmiddels gekannibaliseerd) en Rig 4 (is inmiddels wat netter afgewerkt).

Vliegers

Rokkaku

Rokkaku vlieger van Hanselpedia Rokkaku vlieger van Hanselpedia) Deze Rokkaku (2 meter hoog, 1.60 breed) is mijn meest gebruikte vlieger. Hij vliegt met windkracht 2, en is bruikbaar bij het fotograferen vanaf een stabiele windkracht 3 tot een niet al te zware windkracht 5. Voor zachte wind gebruik ik grotere Rokkaku's: 2m50 x 2m00 en 3m00 x 2m20.

rok bridle guide

Kiwi Delta or PFK Nighthawk (Paul's Fishing Kite)

Deze PFK (2.10 meter breed, 1 meter hoog) gebruik ik om foto's te maken als het hard waait: windkracht 4 toto 6-7. Bij windkracht 8 doet de vlieger het ook nog wel, maar dan slingert de camera te veel om nog foto's te maken. Deze vlieger is erg makkelijk om op te zetten (1 stok insteken aan de achterkant) en makkelijk alleen op te laten (vliegt zo uit je hand weg). Er is een stabiele windkracht 4 nodig om de camera op een betrouwbare manier in de lucht te houden.

techniek.txt · Last modified: 2019/07/05 06:55 by 127.0.0.1