User Tools

Site Tools


Sidebar

project:201105_hartelkering

Hartelkering bij Spijkenisse

Dit zijn luchtfoto's van de Hartelkering (en de Hartelbrug) bij Spijkenisse. De nieuwste serie is genomen tijdens de sluiting op 24 september 2011. De 'deuren' zijn hier gesloten en de scheepvaart is gestremd. De eerdere serie is genomen op 7 mei 2011. Tussen de brug en de kering wordt een nieuwe fietsbrug aangelegd.

Deze kering is een onderdeel van de Deltawerken, het verdedigingssysteem tegen hoogwater uit zee. Bekijk ook de foto's van de Stormvloedkering Hollandse IJssel, het oudste gedeelte van de Deltawerken.

Voor het nemen van deze foto's hing de camera aan de lijn van een vlieger. Het kaartje geeft de locatie van de vlieger aan.

hartelkering Wikipedia: De Hartelkering maakt, evenals de Maeslantkering, deel uit van de Europoortkering, het meest recente onderdeel van de Deltawerken.

De beslissing om te sluiten en weer te openen wordt genomen door het computersysteem (Beslis en Ondersteunend Systeem (BOS)), bij de Maeslantkering. In principe sluiten beide keringen altijd gelijktijdig.

De Hartelkering bestaat uit twee ellipsvormige schuiven met een overspanningslengte van 49,3 en 98 meter, die tussen ovale torens verticaal beweegbaar zijn opgehangen. De zogenaamde kerende hoogte bedraagt in gesloten toestand drie meter boven NAP. De Hartelkering is met opzet niet hoger gemaakt: de hoeveelheid water die over de kering zou spoelen veroorzaakt geen problemen in het achterland, terwijl een hogere kering zou kunnen leiden tot overstromingen in het Europoort-gebied en tot een overstroming van de dijk van de Brielse Maas.

Kaart

Luchtfoto's van de Hartelkering bij Spijkenisse.

Foto's van de sluiting van 24 september 2011

Fotos van 7 mei 2011

Terug naar het overzicht..

project/201105_hartelkering.txt · Last modified: 2020/12/01 11:06 by 127.0.0.1